Σελίδες

3 Φεβ 2011

μαγειρέματα

Ναι, μαγειρεύω!
Μαγείρευα και πριν γίνω μπαμπάς.
Μαγειρεύω γιατί μ’αρέσει η μαγειρική. Μην φαντασθείτε ότι είμαι master chef, αλλά ούτε να περάσει από το μυαλό σας ότι ρίχνω crème fresh όπου λάχει. ( Η Μαλβίνα –πού ήταν τρο-με-ρή μαγείρισα-έλεγε ότι από τότε που ήρθε η crème fresh στην Ελλάδα, χάθηκε η ελληνική κουζίνα!)
Όχι… δεν μαγειρεύω για την κόρη μου.
Τι να φτιάξω δηλαδή; Φρουτόκρεμα ή γιαουρτάκι;
Μαγειρεύω όμως για την Ολίβια…και χαίρομαι αφάνταστα τώρα που ψιλο-μεγάλωσε η Αθηνά ότι κάθεται μαζί μας και μασουλάει με χαμόγελο μπουκίτσες από τους κεφτέδες μου….
Δεν μαγειρεύω από κόλπο, γνωρίζοντας ότι οι γυναίκες γοητεύονται όταν τους μαγειρεύεις… μαγειρεύω για να εισπράξω το «μμμμμμμμ… εσύ τοφτιαξες αυτό;» εκείνου που δοκιμάζει.
Δυστυχώς στην Ελλάδα οι μανάδες δεν δείχνουν στους γυιούς τους την τέχνη της μαγειρικής… και αν κατά τύχη εκείνος ( ο γιόκας ντε) δείξει ενδιαφέρον τότε εκείνες (οι μαμαδες μωρέ) ανατριχιάζουν… ενώ οι μπαμπάδες μέχρι αυτοκίνητο ή μηχανή είναι πρόθυμοι να τους αγοράσουν, για να απομακρυνθούν από τα τηγάνια και τις κατσαρόλες.
Μην φαντασθείτε ότι και η δική μου μάνα αποτελούσε εξαίρεση. Ενώ υπήρξε καταπληκτική μαγείρισα, ποτέ δεν μου έδωσε πληροφορίες πώς φτάχνει π.χ. τη φορτάλια ( πατάτες και αυγά στο τηγάνι σε μορφή πίτας)… Τώρα που μεγάλωσα και βεβαιώθηκε χαχαχαχαχαχαχα ότι η μαγειρική δεν θα με κάνει gay… έχει αρχίσει να μου λέει… Δυστυχώς είναι πολύ μεγάλη και δεν πηγαίνει πια στην  κουζίνα… έτσι δεν θα μάθω ποτέ την μαγειρική της φιλοσοφία.
Δεν θέλω να μάθω πώς μαγειρεύεται κόκορας σε σαμπάνια, με ρίζες από πουρνάρι και ξύσμα μανταρινού τηγανητό σε μέλι… Μου είναι παντελώς αδιάφορο… αντιθέτως γουστάρω να φτιάξω ωραία φακή και να δοκιμάσω να προσθέσω λίγη σκόνη μουστάρδας. Να φτιάξω μια μπριζόλα που από πριν να ξέρω αν θα είναι καλοψημένη, τόσο όσο μου την ζήτησε αυτός που θα την φάει…Μ’αρεσει που έμαθα ότι αν ρίξεις τις πατάτες (κόμμένες) για ένα 20λεπτο μέσα σε νερό με χονδρό αλάτι, τηγανίζονται θαυμάσια… Είμαι πολύ περήφανος για τους χίλιους τρόπους που ξέρω να μαγειρεύω ρύζι….θέλω να φτιάχνω μαγιονέζα και σκορδαλιά και ζηλεύω αφάνταστα που δεν έχω ιδέα από ζαχαροπλαστική… Δε πειράζει όμως γιατί η Ολιβ κάνει καταπληκτικά γλυκά… να φάτε σοκολατάκι από τα χέρια της ή μπισκότα και να μη χορταίνετε την γλύκά και την μοναδικότητά τους.
Ο άνδρας έχει χάσει την τελευταία 30ετία πολλά από τους λόγους ύπαρξης του στο σπίτι. Η καριέρα και το «εγώ φέρνω τα χρήματα» μοιάζουν πλέον με κακό χιούμορ.
Δεν καπνίζω πούρα, αλλά φτιάχνω σουτζουκάκια.
Δεν έπαιξα ποτέ κομπολόϊ, αλλά μπορώ να καθαρίσω ένα αβοκάντο χωρίς να το κάνω νιανιά. Ταυτόχρονα μπορώ να σου πώ συνθέσεις απίθανων ποδοσφαιρικών ομάδων, να παθαστώ με ιστορίες από το στρατό ή να συμβουλέψω κάποιον πώς να ρίξει μια γκόμενα…(αν και μεγαλώνωντας ανακάλυψα ότι με ενδιαφέρει περισσότερο να πώ σε μια γυναίκα πώς μπορεί να κάνει κάποιον –που δεν τη θέλει- να τρέχει από πίσω της σαν σκυλάκι! Χαχαχαχαχαχα)\
Νομίζω φίλΟΙ μου ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας. Το να το παίζεις σκληρός (βλ.macho) είναι αλήθεια ότι συχνά-πυκνά έχει αποτέλεσμα… αλλά ποτέ δεν θα γίνετε Χόμφρεϊ Μπόγκαρτ επειδή απλούστατα οι γυναίκες δεν είναι πια τόσο κότες όσο θα θέλατε… Ξέρετε γιατί; Επειδή στην πραγματικότητα δεν τις γουστάρετε (πλέον) κότες, αλλά βασικά επειδή εσείς (εμείς) δεν γουσταρουμε να είμαστε τόσο μάγκες όσο θέλουμε να δείχνουμε. Ο χρόνος μαλάκωσε τους άνδρες και έκανε πιο συνειδητοποιημένες τις γυναίκες… Η τηλεόραση, το internet, το πλαστικό χρήμα, βέβαια η απελευθέρωση του σεξ και μερικά άλλα ανέτρεψαν τις ισορροπίες… που δεν ήταν ποτέ τόσο ισορροπημένες όσο θέλαμε να πιστεύουμε…
Γι’ αυτό μάθετε να φτιάχνετε κανένα βραστό κοτοπουλάκι με πατατούλες, καροτάκια, σέληνο και κολοκυθάκια…
Ακούστε με… γιατί όπως σας βλέπω και με βλέπετε… σε καναδυό γεννιές από τώρα…. Θα πεθάνουμε της πείνας… και δεν εννοώ -υποχρεωτικά- την πείνα που νιώθουμε στο στομάχι. 


Ααααα και επ’ευκαρία να προσθέσω τη συνταγή για μια σαλάτα δικής μου έμπνευσής, που την έχω υποσχεθεί από το καλοκαίρι στη φίλη μου τη Μαρίτσα:
(για 4 άτομα)
1 κοτόπουλο ψητό σούβλας
1 1/12 αβοκάντο
2 ντομάτες
Μερικές ελιές
200 γραμμάρια φέτα
1 κρεμμύδι
1 ρόδι
Ελαιόλαδο
Μουστάρδα
Μέλι
Ξεπετσιάζετε (τι λέξη κι αυτή!) το κοτόπουλο. Το κόβετε σε κομμάτια και το ρίχνετε πρώτο σε μια σαλατιέρα.
Από πάνω:
Κόβετε σε φέτες το αβοκάντο (αν σας αρέσει γεύση του βάλτε δυό)
Κόψτε σε φέτες τις ντομάτες
Σε κύβους τη φέτα (αν δεν σας αρέσει όπως στη φίλη μου τη Ρούλα, σοκιμάστε ανθότυρο ή μην προσθέσετε καθόλου τυρί)
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
Καθαρίστε το ρόδι και σκορπίστε το.
Ρίξτε τις ελιές.
Σε ένα ποτήρι νερού βάλτε σε τρία ίδια μέρη πρωτα το λάδι (ίσως να χρειάζεται  ελάχιστα περισσότερο), το μέλι, και μετα τη μουστάρδα… (με αυτή τη σειρά για να μη  κάτσει τι λάδι πάνω) ανακατέψτε με ένα πηρούνι μέχρι να γίνει μείγμα….
Χύστε το ομοιόμορφα πάνω από τη σαλάτα και βάλτε την για κανένα μισάωρο στο ψυγείο…
Καλή όρεξη.

14 σχόλια:

  1. Το επόμενο ποστ Μάνο να είναι για το πως να κάνουμε οι γυναίκες τους άνδρες να τρέχουν από πίσω μας!
    Μας ενδιαφέρει! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάνο συγχαρητήρια και για το μπλογκ και για τη μαγειρική! Αλλά να είσαι σίγουρος ότι θα περιμενω με αγωνία τις συμβουλές σου για το πώς θα τρέχουν πισω μας σαν σκυλάκια, γιατί μάλλον εμείς τρέχουμε και δεν φτάνουμε αν και 2 μέτρα κορίτσαροι.. :(

    Νανα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι συμπτωση η σημερινη αναφορα στη Μαλβινα η ειναι η θυμηση της απουσιας σα σημερα;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ Μάνο μου μπήκα στην κουζίνα πρίν από λίγα χρόνια, στα σαράντα-βάλε και ...δεν ξαναβγήκα!Τώρα μάλιστα ήρθε και ο γιός μου παρέα(στα 11 αυτός!)και έχουμε μεγάλα γλέντια:-).Η μαγειρική είναι τέχνη, είναι διαλογισμός, είναι ψυχανάλυση και άλλα τόσα, γι'αυτό όσοι μπαμπάδες εκεί έξω απέχουν,πρέπει να το κάνουν αυτό το δώρο στον εαυτό τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τελεια η συνταγη, την εχω φαει απο τα χερακια σου και επιτελους θα την δοκιμασω και εγω τωρα, βεβαια οπως η ρουλα και εγω δεν ειμαι της φετας χαχα, Αντρες δεν ειναι κακο να μαγειρευετε εκτος απο μερακι ειναι και επιβιωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχχχχχ... φορτάλια!!! Τα χρόνια που έζησα στην Τήνο, μπορεί να έτρωγα μέρα παρά μέρα... Η χοληστερίνη χτύπησε high score!!!!

    Ωραία φαίνεται η συνταγή.. Θα τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τι μου κανεις βραδιατικα!!!! κρυωμενη χωρις καμια αισθηση γευσης και οσφρησης, να διαβαζω αυτη τη σαλατα και να μου τρεχουνε τα σαλια....και στη πραγματικοτητα οτι και να φαω ειναι για μενα αυτη τη στιγμη απλα απολυτως αγευστο!
    ας τη δοκιμασει κανεις αλλος για αποψε!

    vickyandanna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. xaxaxxa από την πρώτη επαφή σε συμπάθησα.. αλλά ως μπαμπας βελτιώθηκες ακομα περισσοτερο στα ματια μου.. :):)
    έλειωσα με τα πρωηγούμενα.. προσμένω τα επόμενα :):)
    καλορύζικο (τωρα το πήρα χαμπαρι)..:):)
    την καληνύχτα μου :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "... κόκορα σε σαμπάνια, με ρίζες από πουρνάρι και ξύσμα μανταρινού τηγανητό σε μέλι.... ...." (αλήθεια, υπάρχει τέτοια συνταγή;;;;) αχαχαχαχαχαχαχχ όχι ευχαριστώ. θα προτιμήσω πατάτες τηγανιτές με αυγά μάτια και τριμμένο κεφαλοτύρι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάνο καλημέρα... Η συνταγή φαίνεται καταπληκτική!!! (την έχω προωθήσει στην γυναίκα μου ήδη!!!) χα χα χα!!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου βρε Μάνο με τα ωραία σου!!!
    Επιτέλους η συνταγή της σούπερ σαλάτας σου!!
    Και για να καταλάβεις πόσο μου άρεσε, παρ' όλο που ήξερα ότι έχει φέτα μέσα, τη δοκίμασα - σε άλλες περιπτώσεις ούτε που θα πλησίαζα!! χαχα
    Πάω να ξαναδώ τα υλικά, μπας και προλαβαίνω να τη φτιάξω σήμερα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτή είναι τέλεια σαλάτα!! Ακόμα θυμάμαι που δεν ήθελα να σταματήσω να τρώω εκείνη την μέρα που περάσαμε τέλεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αν και μεγαλώνωντας ανακάλυψα ότι με ενδιαφέρει περισσότερο να πώ σε μια γυναίκα πώς μπορεί να κάνει κάποιον –που δεν τη θέλει- να τρέχει από πίσω της σαν σκυλάκι! Χαχαχαχαχαχα


    Mάνο θα μας πειιιιιις?:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή