16 Απρ 2011

νέα εποχή, νέα σκέψη
Πολλοί πατεράδες περνάνε δύσκολα με τα επαγγελματικά τους… δλδ με τα οικονομικά τους. Κι όταν είσαι μόνος του, ή μόνος με τη γυναίκα σου χωρίς παιδί, πες διάολε… κάπως θα τα κουτσοκαταφέρω(ουμε)… άμα έχεις παιδί όμως αποκτάς αμέσως με το ουάαααα μια υποχρέωση. Ο,τι λέει  η λέξη: ΥΠΟ-ΧΡΕΩΣΗ… ένα χρεωστικό που τυφλα ναχουν όσα χρωστάμε στο ΔΝΤ…
(Ασχετο: Να έχει υπάρξει ούτε ένας ΠΟΥΣΤΗΣ (συγγνωμη Ρένα! Σημ: η πεθερά μου που δεν θέλει να βρίζω στο internet!)  Oύτε ένας ΠΟΥΣΤΗΣ λοιπόν, να μου εξηγήσει πού τα χρωστάμε αυτά τα χρήματα, που μας έχουν πιπιλίσει το μυαλό. Ξέρετε γιατί θα επαναστατήσει ο κόσμος; Ισως όχι εδώ στην Ελλάδα, αλλά αλλού… επειδή θα αντιληφθεί μαζικά ότι από τότε που εφευρέθηκε το λογιστικό χρήμα ζούμε σε έναν ψεύτικο κόσμο.  Θέλω ειλικρινά να μου πείτε εσείς που δεν είστε ειδικοί ή δεν ασχολείστε με κάποιον τρόπο, πώς λειτουργεί το Χρηματιστήριο… γιατί βάζεις 100 ευρώ το πρωί και σε μια εβδομάδα είσαι είτε πλούσιος είτε κλαις τα 100 ευρώ, τα οποία την 8η μέρα μπορεί να σε κάνουν δυό φορές πλούσιο… Τι κάνουν αυτοί οι τύποι με τα χαρτάκια… τι βλέπουν στις οθόνες… Μην μου πείτε ότι ξέρετε… Ξέρετε όμως ότι το Χρηματιστήριο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην οικονομία, η οποία οικονομία για να μην κάνει κούρεμα, πρέπει να πωλήσει τα δικά της ομόλογα(τα ποια;)  και να επαναδιαρθρώση το χρέος… το οποίο ΓΑΜΗΜΕΝΟ  χρέος δεν ξέρουμε σε ποιόν το χρωστάμε; Κλείνω το άσχετο γιατί εκνευρίστηκα)
Ελεγα λοιπόν ότι πάαααρα πολλοί μπαμπάδες περνάνε δύσκολα οικονομικά, λόγω ανεργίας, λόγω του ότι η θέση που είχαν δεν εξυπηρετεί πιά, έχουν σπουδάσει π.χ. αρχιτέκτονες, αλλά ποιος κτίζει σήμερα κ.λ.π.
Εχω να δώσω (αν δεν σας προσβάλει) μια συμβουλή:
Οι οικονομική κοινωνία…και η πολιτική που παράγει… καπιταλισμός, σοσιαλισμός, φασισμός ή όπως αλλιώς… έχουν ήδη πάψει να υπαρχουν. Δείτε τι γίνεται με τον καπιταλισμό στην Κίνα, τι έγινε με τη Σοβιετική ένωση, ο Ιταλός πρωθυπουργός διοργανώνει πάρτι με (σχεδόν) ενήλικα κοριτσάκια, η Ενωμένη Ευρώπη μοιάζει με ανέκδοτο, οι εφημερίδες, πεθαίνουν, το σεξ δεν είναι must και όλοι χρωστάνε σε όλους…μα δεν υπάρχει ούτε μία εξαίρεση.
Ε, αυτό τέλειωσε… όπως όταν τότε που πληρώνανε με χρυσα νομίσματα και από τη χλαμύδα περάσαμε στο αν πρέπει να επανδιρθώσουμε το κούρεμα του χρέους…  Κάποτε μέτραγαν θανάτους από ηρωίνη στην τηλεόραση, σήμερα μετράνε γιαουρτώματα…
Αυτή η εποχή πέρασε.
Όταν αλλάζει μια εποχή, αλλάζουν και τα επαγγέλματα. Ή μάλλον η λογική των επαγγελμάτων. Θέλω να πώ αγαπητοί συμπάσχοντες πατεράδες (και βασικά μιλώ στους νεαρούς αλλά όχι μόνο) πρέπει να προαρμόσετε ή τη δουλειά ή τα skills …τις ικανότητες σας… ΤΩΡΑ είναι η εποχή να κάνετε αυτό που σε προηγούμενες εποχές …θα γελούσαν με το που θα το ξεστομίζατε.
Σαν τί; θα αναρωτηθείτε… αλλά σας την έχω στημένη.
Στο FB status  του φίλου μου –παλιός μου συναγωνιστής blogger- του George Anagnostopoulos , (δείτε οπωσδήποτε το site του http://www.suit.gr/) που είναι εξαιρετικά έξυπνος άνθρωπος με τρομερό χιούμορ, με εξίσου τρομερές ιδέες για το μέλλον της εμπορικότητας του διαδικτύου, διάβασα λοιπόν στο status του που έλεγε για μια εταιρία ταξιδίων … το http://www.viva.gr/ που αν πάρεις απ’ αυτην ακτοπλοϊκό εισητήριο, πληρώνει η εταιρία το ταξί μέχρι το λιμάνι.
Ωραία ιδέα. Όχι faux δωρο, αλλά real…πρακτικό… Οποιος έχει πάει στο λιμάνι ξέρει τί λέω.
Σε μια δύσκολη εποχή για τα γραφεία ταξιδίων …σήμερα ο πιτσιρικάς κλείνει μόνος του τα εισητήρια του… βγαζει από τα έσοδα μια διαδρομή ταξί (που υποθέτω τοχει διαπραγματευτεί με κάποια εταιρία ταξί και κάνει το προϊόν του (site του) γοητευτικό, ελκυστικό… κάτι  τέτοιο στην εποχή που άλλαξε –που λέγαμε ντε παραπάνω- μπορεί να σε κάνει από πλούσιο μέχρι συγκλονιστικά πλούσιο… δείτε π.χ. τελικά τι έγινε με τον ιδιοκτήτη του Facebook, που το site του έγινε ελκυστικό… γοητευτικό.
Μου άρεσε λοιπόν και πήρα τηλέφωνο τον Γιώργο, καθώς ήμουν σίγουρος ότι το viva.gr ήταν πελάτης του και η ιδέα δική του.
-Όχι ρε …μου λέει… είναι των παιδιών που έχουν  το site… ένας-δυο απ’ αυτούς είναι φίλοι μου…
Προσέξτε λοιπόν τώρα κάποιος που έχει έχει επαγγελματικό ενδιαφέρον για το internet, διαφημίζει στη σελίδα του μιαν εταρεία που ΔΕΝ είναι πελάτης του, αλλά επειδή ο ιδιοκτήτης της είναι φίλος του. Εγώ πουμαι φίλος του Γιώργου και που εμπιστεύομαι την αισθητική του, γράφω στο blog μου και σεις το διαβάζετε… πολλοί/ες από σας –αν όχι όλοι- θα πατήσετε το link για να πάτε να δείτε τί μας λέει αυτός ο Αντώναρος… αν η ιδέα είναι όντως καλή την επόμενη φορά που θα θέλετε να πάτε ταξίδι , είναι σίγουρο ότι θα μπείτε στο site για να δείτε τι πρσφέρει. Και όλα αυτά για μια ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ. ..
Στη δουλειά σας λοιπόν πρέπει να έχετε μια καλή ιδέα.
Να τολμήσω κάτι;
Ακούστε τους νεότερους. Αυτούς που δεν έχουν εμπειρία, αλλά μόνο καθαρή ματιά προς το μέλλον, καθώς ο κώλος τους δεν έχει βραχεί από το προηγούμενο μοντέλο, που όπως είπαμε τέλειωσε. Οι σημερινοί 20ρηδες ξέρουν ποιος είναι Γκορμπατσωφ, επειδή μπορούν  να το βρουν στο google.
Αυτός (καλε όχι ο Γκορμπατσώφ!!!) μπορεί να σου πει, τί θα ήταν έξυπνο να κάνεις για το μέλλον της δουλειάς σου… δλδ για να φέρεις χρήματα να περάσετε καλά η γυναικούλά σου, το μωρό και συ…
Να σας πω κι άλλο παράδειγμα, που πάλι είδε η Ολιβ στο status του Γιώργου για το www.emanaviko.gr… πoυ σου φέρνει φρούτα σπίτι και που το 2% της αξίας της  παραγγελίας πηγαίνει στο «Χαμόγελο του Παιδιού»…
Παρήγγειλε η ολίβια… λαχανικά και ψρούτα… ηρθαν στην ώρα τους, ήταν  φρέσκα, ήταν συσκευασμένα και κόστιζαν φτηνά… Μετα από 2 μέρες προσέξαμε ότι δεν είχε έρθει ένα πεπόνι.
-Γράψτους ένα μαιλ….της λέω.
Τους γράφει ένα σαν ναταν η Αθηνά και διαμαρτυρόταν που δεν είχε το πεπονίνι της..
Δεν περνούν 5 λεπτά… και κτυπά το τηλέφωνο, (που προφανώς η Ολιβ είχε δώσει στο mailEίναι Κυριακή… το σηκωνω… μια ανδρικη φωνή ζητά ευγενικά… την Αθηνα… Τωρα που το σκέπτομαι είναι ο πρώτος αρσενικός που ζήτησε την κόρη μου στο τηλέφωνο.
Βάζουμε τα γέλια. Δεν ακούγεται νεαρός… μου εξηγεί ευγενικά ότι προφανώς το πεπόνι έπεσε καπόυ στη διαδρομή και θα φροντίσει να μας στείλει άλλο.
-Ε, καλά Κυραική είναι λέω…αφήστε από Δευτέρα.
-Όχι δικό μας λάθος…τώρα θα σας το στείλω.
Πράγματι σε μια ώρα κτυπάει το κουδούνι και ανεβάζει  το πεπόνι στο διαμέρισμα ένας νεαρός. Φυσικά έχω εντυπωσιασθεί… δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα αντιδρούσε έτσι ο Οίκος Cartier σε δικό του λάθος.
-Με σας μίλησα στο τηλέφωνο; ρωτάω.
-Όχι, με τον πατέρα μου.
-Δικός σας είναι το site;
-Mάλιστα! Δική μας!
-Και η ιδέα;
-Δική μου… είχαμε κάνει ένα study με τέτοια θεματολογία  στο Πολυτεχνείο και σκέφτηκα να το εφαρμόσω στο μανάβικο του πατέρα μου… (νομίζω ότι μου είπε στην Κεντρική Λαχαναγορά)….
-Καληνύχτα!
-Καληνύχτα!
Ωπ τι έγινε; Η ίδια πάλι διαδρομή… το είδε ο Γιώργος –ούτε αυτός είναι πελάτης του…έχω αρχίσει και ανησυχώ- ψώνισε και το το έβγαλε στο status του, τόδε η Ολιβ της άρεσε η ιδέα, ψώνισεκαι εκείνη έγραψε στις μανούλες… το ίδιο κι εγώ… Μερικοί που είτε μισούν να κουβαλάνε οπωρολαχανικά σπίτι, είτε επειδή είναι άρρωστοι… είτε πειδή ξέχασαν να πάρουν του μωρού, είτε επειδή τους άρεσε η ιδέα… θα μπούν στο www.emanaviko.gr
Καλημέρα καινούργια εποχή.
Γιατί; Για δυο κύριους λόγους: Το παιδί πήγε στο Πολυτεχνείο, ας υποθέσουμε ότι σπουδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος. … (δεν έχω ιδέα)… πού να βγάλει σήμερα χρήματα;… μα δεν θέλει να μείνει και στο μαναβικο… αλλά δεν έχει άλλη λύση… και τι κάνει; Μεταφέρει τη γνώση που απέκτησε στο Πολυτεχνείο και κάνει τη μαναβική εξαιρετική ιδέα.
Αυτό είναι το ένα.
Το άλλο και σημαντικότερο είναι ο πατέρας.
Αγνοώ την ιστορία, αλλά στοιχηματίζω ότι κάπως έτσι είναι: Δουλεύει σαν χαμάλης για να πάει το παιδί του στο Πολυτεχνείο… γιατί; Για να έχει μια καλύτερη ζωή… να γίνει επιστήμονας… και ξαφνικά ο ΓΑΠ αρχίζει τα γκομενιλίκια με το ΔΝΤ… προς το παρόν πάνε τα όνειρα περίπατο… στο διαταύτα… ο νεαρός  θα δουλέψει στο μανάβικο… Μα αυτό δεν ήταν το δικό του όνειρο, αλλά ούτε του πατέρα του… και τότε γίνεται αυτό που σας λέω: ο παλιός (ο πατέρας δλδ) ακούει, βλ. ΑΚΟΥΕΙ τι του λέει ο νεότερος… ο γιός του… και τότε η εμπερία μπλέκει με την καθαρή νεανική σκέψη και το αποτέλεσμα είναι ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ.
Οι πολλοί πλούσιοι έγιναν πλούσιοι, σχεδόν πάντα σε εποχές ύφεσης, επειδή είχαν ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ…
Η στιγμή είναι ευκαιρία.
Αν την δείτε ως καταστροφή θα χάσετε το πολύτιμο μομέντουμ…
Καλημέρα σας!


3 σχόλια:

 1. Ετσι είναι τα πράγματα Μάνο μου..Δουλκεύω στην οικογενειακή μας επιχείρηση που είναι το Ξενοδοχείο Εστία...Η Ορεστιάδα είναι ένας μακρινός προορισμός που σίγουρα οι επισκέπτες δεν επιλέγουν για διακοπές ...Οι καιροί είναι δύσκολοι οπότε όλη μέρα στο ιντερνετ και ψάχνουμε..αυτή τη στιγμή λοιπόν ψάχνω στο facebook ότι έχει να κάνει με ταξίδια,δωμάτια κλπ...και αναρτώ την Ανοιξιάτικη μας προσφορά και γυρνώντας στο προφίλ μου βλέπω τη δημοσίευση σου...καλά τα λες οι νέοι γεννούν ιδέες εμπιστευτείτε τους!!

  Αναστασία ,μητέρα ,ετών 26

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι τυχαίο που το έβγαλες αυτό το άρθρο σήμερα που όλοι κάνουν share το νέο site για startups; :)

  http://www.startupgreece.gov.gr/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πού είσαι βρε Μάνο; Μοιράσου κάτι μαζί μας ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή